SİFİLİZ LABORATUVARI SIK SORULAN SORULAR
1-Sifiliz tedavisi olan bir hastalık mıdır?
Evet, bu hastalık bakteriyel bir enfeksiyon olduğu için uygun antibiyotikle tedavisi mümkündür.
2- Sifiliz anneden bebeğe geçer mi?
Evet , bebeğe geçtiği durumlarda doğumsal anomali yapabildiği için , evlilik öncesi tarama yapılarak gerekirse tedavi edilmelidir.
TALASEMİ SIK SORULAN SORULAR
1 Talasemi tahlili için hangi testler yapılır?
Laboratuvarımızda talasemi tahlili için hemogram (tam kan sayımı) ve HPLC (yüksek basınçlı sıvı kromatografisi) testleri birlikte yapılıp değerlendirilir.
2 Talasemi tahlili için kan örnekleri nerede ve nasıl verilir?
Talasemi tahlili için gereken kan örnekleri Aile Sağlığı merkezlerinde alınmaktadır. İlgili Aile hekimlerince talasemi tahlil istemi yapılarak uygun kan örnekleri alınıp Halk Sağlığı Laboratuvarına gönderilir. Talasemi tahlilleri Halk Sağlığı Merkezi Laboratuvarı Talasemi biriminde çalışılmaktadır.
3 Talasemi tahlili için numune nasıl alınır?
Talasemi tahlili için mor kapaklı hemogram tüplerince (EDTA içeren) kan alınması yeterlidir. Her iki test, tek tüpten çalışılabilmektedir.
4 Talasemi tahlili için açlık tokluk gerekir mi?
Talasemi tahlili için açlık tokluk gerekmez, ilgili Aile Sağlığı merkezlerine öğlene kadar başvurularak talasemi tahlili için kan örneği verilebilir. Doğru sonuç için taze örnekle çalışılmalıdır, bekletilmiş örnekte çalışma yapılmaz.
5 Aile Sağlığı Merkezlerine başvurularak talasemi tahlili için verilen kan örnekleri Halk Sağlığı Laboratuvarına nasıl ulaşmaktadır.
Kuryeler aracılığıyla günde bir sefer olmak üzere Aile Sağlığı Merkezinden kan örnekleri alınarak çalışılmak üzere Halk Sağlığı Laboratuvarına taşınır.
6 Talasemi tahlili için kan örneği verildikten sonra ne zaman sonuç alınır?
Aile Sağlığı merkezlerine başvurularak talasemi tahlili için verilen kan örneklerinin neticesi 24 saat içinde sonuçlanır.
7 Talasemi tahlili evlilik için yapılması gerekli ve zorunlu bir test midir?
Evet talasemi tahlili evlilik için yapılması gerekli ve zorunlu bir testtir.
8 Talasemi taşıyıcılığı ya da talasemi hastalığı evliliğe engel midir?
Hayır evliliğe engel bir durum değildir. Tek ya da çift taşıyıcı tespit edilmesi durumuna göre danışmanlık verilmektedir.
9 Talasemi taşıyıcılığı ya da talasemi hastalığı tespit edildiğinde nasıl bir yol izlenir?
Talasemi taşıyıcılığı ya da talasemi hastalığı tespit edildiğinde tek ya da çift taşıyıcı olma durumuna göre kişilerin Aile hekimlerince değerlendirme yapılıp danışmanlık verilir, gerekli durumlarda bir üst basamak sağlık kuruluşlarının Hemotoloji bölümüne yönlendirilir.
10 Talasemi nasıl bir hastalıktır?
Talasemi önlenebilir bir hastalıktır. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı tarafından evlenecek çiftlere nikah işlemleri öncesinde tarama testi olarak yapılıp çift taşıyıcılar tespit edilmesi durumunda genetik danışmanlık verilip, takipleri yapılır, hasta çocuk doğmasını önlemek temel amaçtır.